Mój kulinarny przewodnik gdy zwiedzasz Europę kamperem. 9 punktów na mapie.
Przewodniki | | 24.03.2021
O mój boże jak ja kocham zwiedzać świat z za okien mojego kampera. Dla mnie podróże to absolutny sens życia. W podróżach mógłbym wskazać wiele rzeczy które mnie „kręcą” ale jedną z nich i absolutnie najprostszą, a zarazem najwymowniejszą jest poznawanie kultury poprzez kuchnię.
Poniżej moja lista najlepszych miejsc i dań które jadłem podróżując po Europie moim kamperem.
Delektuj się ragu alla bolognese w Bolonii we Włoszech
Włosi, ojczyzna ruchu slow food, czekają na podróżników z otwartymi ramionami. W Wenecji przed kolacją zatrzymaj się przy Aperol spritzu i tradycyjnych weneckich przekąskach cicchetti . W Rzymie delektuj się cacio e pepe , prostym daniem z makaronu ze świeżym serem pecorino. Jednak poważni smakosze wiedzą, że wizyta w Toskanii jest niezbędna, aby skosztować najlepszej kuchni włoskiej . Bolonia jest domem dla ragu alla bolognese , obfitego, mięsnego sosu, który jest przygotowywany w tym regionie od wieków. Sugerujemy pozostanie w cieniu kultowej wieży Asinelli w Bolonii, delektując się pełnym trzydaniowym menu na świeżym powietrzu w ciepły letni wieczór.
Najlepsze owoce morza z Porto w Portugalii
Portugalia jest wymieniana jako jeden z „ najgorętszych celów podróży” w wielu publikacjach podróżniczych. Co roku zyskuje na popularności, gdy świat odkrywa uroki portugalskiej kuchni. Porto cieszy się doskonałą lokalizacją nad morzem i dostępem do codziennych dostaw świeżych ryb. Jedną z potraw, której nie będziesz chciał przegapić, jest bacalhau , portugalskie słowo oznaczające dorsza. Można go zamówić na wiele różnych sposobów, ale najbardziej dekadenckim jest bacalhau à bras , czyli mieszanka dorsza z ziemniakami, jajkami i marynowanymi oliwkami, która rozpływa się w ustach. Połącz go z kieliszkiem wina porto, produkowanym lokalnie w dolinie rzeki Douro.
Najlepsze risotto z kalmarów jadłem w Splicie (Chorwacja)
Podczas gdy chorwackie jedzenie w dużej mierze koncentruje się na grillowanym mięsie, duży odcinek wybrzeża kraju zapewnia również duży dostęp do sardynek, makreli, anchois, kalmarów, krewetek, ośmiornic i innych wspaniałych owoców morza. Jedną z najbardziej wyjątkowych chorwackich potraw z owoców morza jest crni rizot , czyli czarne risotto, które swój kolor zawdzięcza atramentowi kałamarnicy. Małże, małże i inne skorupiaki są często dodawane do risotto, aby nadać mu jeszcze więcej smaku. Nadmorskie położenie Splitu sprawia, że jest to idealne miejsce na delektowanie się chorwackimi owocami morza. Pomiędzy posiłkami zwiedź ruiny Pałacu Dioklecjana, ogromnego kompleksu zbudowanego dla cesarza Dioklecjana w IV wieku pne W okolicy Splitu nie będziesz też miał problemu, aby znaleźć fajny kemping na jedną noc, lub nawet na dłużej.
Grecja to dla mnie Ateny i dania meze.
Chociaż często błędnie interpretowane jako przystawki, dania meze nie mają służyć jako wprowadzenie do posiłku, ale raczej jako samodzielny posiłek. Dania meze są starannie zaprojektowane, aby pasowały do win i alkoholi, takich jak ouzo i raki. Mają również być dzielone między wielu podczas wspólnego posiłku. Skopiuj Greków i udaj się do tawerny na wieczór degustacji meze , picia lokalnych alkoholi, rozmów i śmiechu z przyjaciółmi, zarówno starymi, jak i nowymi. Popularne dania meze to hummus, przyprawione klopsiki, nadziewane ryżem liście winogron, kiełbaski i smażony ser.
Będąć kamperem w Macedonii, musisz spróbować tavce gravce w Skopje.
Stolica Macedonii przeszła ogromny projekt renowacji, a miasto przyjmuje teraz więcej turystów niż kiedykolwiek wcześniej. Zatrzymując się kamperem w Skopie wybierz się na spacer po Starym Bazarze i ciesz się zapachem powoli gotującego się mięsa, unoszącego się z okien kuchennych. Weź burek , pikantne ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta, aby zjeść lunch w drodze. Na obiad w Macedonii zasiądź do obfitego posiłku z tavce gracve , prostego, grubego dania z fasoli gotowanej na patelni, doprawionej do perfekcji różnymi przyprawami, kiełbasą i warzywami, co daje aromatyczne arcydzieło.
Będąc kamperem w Słowenii jadłem najlepszy gulasz
Chociaż Słowenia jest małym krajem, oferuje dużą różnorodność kulinarną. Lokalni etnolodzy dzielą ten kraj na około 20 różnych regionów kulinarnych, z których każdy ma swoje własne atrakcje. Słoweńskie Alpy Julijskie są popularnym celem wycieczek pieszych i narciarskich, a słoweńskie obfite, mięsne gulasze są przeznaczone dla poszukiwaczy przygód na wiele godzin. Nie przegap okazji, aby spróbować joty , popularnego gulaszu z fasolą, kiszoną kapustą i wieprzowiną . Spróbuj jednak zaoszczędzić miejsce na deser, ponieważ Słowenia oferuje wiele niesamowitych ciast, takich jak prekmurska gibanica , ciasto warstwowe z nadzieniem, takim jak mak, twarożek, orzechy włoskie, jabłka i śmietana. Od wielu lat Słowenia nie jest dla nas krajem tranzytowym w drodze do np. wakacji w Chorwacji, ale zawsze parkujemy tutaj swojego kampera na 2 -3 dni i delektujemy się klimatem.
Santiago de Compostela w Hiszpanii gastronomiczna kopalnia złota w podróży kamperem w tą część Europy.
Santiago de Compostela to ostatni cel podróży zmęczonych wędrowców, którzy wędrują po Camino de Santiago. Nic dziwnego, że miasto jest gastronomiczną kopalnią złota , ponieważ setki tysięcy ludzi, którzy podróżowali Camino na przestrzeni wieków, z pewnością wnoszą wielki apetyt do ostatniego przystanku na szlaku. Niezależnie od tego, czy świętujesz zakończenie Camino, czy po prostu rozkoszujesz się wyjątkowym galicyjskim jedzeniem , Santiago de Compostela oferuje szeroką gamę tapas, które zaostrzą Twój apetyt. Spróbuj pimientos de padron , smażonej zielonej papryki doprawionej solą. Jako danie główne zamów najsłynniejsze danie Galicji, pulpo a la Gallega , gotowaną ośmiornicę z ziemniakami i papryką.
Czarnogóra to zapach grillowanego mięsa i świeżych owoców morza.
Kotor pozostaje poza utartymi szlakami dla większości podróżników, co sprawia, że udanie się tam na wypad dla smakoszy jest jeszcze bardziej wyjątkowe , szczególnie w ciepłe letnie miesiące, kiedy słońce mieni się na wodzie. W większości menu pojawiają się świeżo złowione owoce morza, a także wpływy pobliskiej kuchni chorwackiej i włoskiej. Doskonałym uzupełnieniem produkowanych lokalnie wędlin i serów są słynne x
Ciasto ze stekiem i boczkiem zdobyło moje serce w Kosowie.
Dla prawdziwych smakoszy poszukujących obiecujących miejsc docelowych z wysokiej jakości składnikami i tradycyjnymi przepisami z nowymi akcentami, wycieczka do Kosowa to prawdziwa gratka. Priorytetem są tu ciasta, z pikantnymi nadzieniami, takimi jak stek z boczku lub kurczak z grzybami. Jak wszędzie na Bałkanach , biura można znaleźć wszędzie, o każdej porze dnia. Chleb i nabiał i dobre, wysokiej jakości podstawowe produkty, ale jeśli chcesz być odważny, wypróbuj smażone w głębokim tłuszczu mózgi jagnięciny.












